Πόλη του Ρεθύμνου |
|
Η Φορτέτσα
Η περίφημη Φορτέτσα είναι το πιο χαρακτηριστικό οικοδόμημα στο Ρέθυμνο και σώζεται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση, χτισμένη από τους Ενετούς (1573 - 1590) για την προστασία του πληθυσμού της πόλης. Ορθώνεται πάνω σε βράχο, στη δυτική πλευρά της πόλης και δεσπόζει του γραφικού βενετσιάνικου λιμανιού, με τον εξαίρετο φάρο του. Πάνω στη Φορτέτσα υπήρχε αρχαίος ναός της θεάς Αρτέμιδος.
|
|
Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου
Στεγάζεται από το 1991 στο πενταγωνικό κτίριο, το οποίο ορθώνεται μπροστά από την κύρια πύλη της Φορτέτζας. Τα εκθέματα του δίνουν μια διαχρονική εικόνα της πολιτισμικής ιστορίας του νομού από τη νεολιθική εποχή έως τα χρόνια της ρωμαιοκρατίας. Παρουσιάζονται κατά χρονολογικές ενότητες και κατά ανασκαφικά σύνολα. Μεταξύ των ευρημάτων που φιλοξενούνται στο μουσείο, περιλαμβάνονται:
Πέτρινα και οστέινα εργαλεία, ειδώλια, γυναικεία κοσμήματα, αιχμές δοράτων και άλλα, που προέρχονται από τα σπήλαια Γερανίου και Ελλενών Αμαρίου. Αξίζει να δείτε ακόμη την μικρή αιγυπτιακή συλλογή και την νομισματική συλλογή, που περιλαμβάνει νομίσματα όχι μόνο του νο μού Ρεθύμνης, αλλά και όλων σχεδόν των πόλεων της Κρήτης., |
|
Η Loggia του Ρεθύμνου
Η Loggia, ο χώρος δηλαδή όπου γινόταν οι συσκέψεις των ευγενών για να συζητήσουν πολιτικά και οικονομικά θέματα οικονομικά και πολιτικά, ήταν ένα λαμπρό κτήριο στο κέντρο της πόλης. Είναι το πιο ενδιαφέρον βενετσιάνικο μνημείο της πόλης. Χτίστ ηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Πιθανολογείται ότι ήταν έργο του Βενετού στρατιωτικού μηχανικού M. Sammichelli.
Με την κατάληψη του Ρεθύμνου από τους τούρκους, η Loggia μετατράπηκε σε τζαμί. Σήμερα στη Λότζια στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη , ενώ παλιότερα στεγαζόταν εκεί το Αρχαιολογικό Μουσείο.
|
|
Η Κρήνη Rimondi
Είναι ένα από τα ομορφότερα βενετσιάνικα μνημεία της πόλης βρίσκεται στη σημερινή πλατεία του Πλατάνου και στο αλλοτινό κέντρο της βενετσιάνικης πόλης. Ο Ρετούρης (ενετός Διοικητής) του Ρεθύμνου Rimondi στόλισε πραγματικά την πόλη με το έργο αυτό (το 1626) και συγχρόνως κάλυψε μέρος από τις τότε αρδευτικές της ανάγκες.
Τέσσερις ραβδωτοί κομψοί κίονες, που καταλήγουν σε περίτεχνα κιονόκρανα, στηρίζουν επιστήλιο με λατινική επιγραφή.
Το νερό της κρήνης τρέχει από τρεις κεφαλές λιονταριών. Ανάμεσα στους δυο κεντρικούς κίονες υπάρχει το έμβλημα των Rimondi. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, οι κρήνες προτιμούνταν να είναι σε στεγασμένους χώρους. Έτσι, προστέθηκε θόλος, ένα τμήμα του οποίου σώζεται σήμερα.
|
|
Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης
Το βενετσιάνικο κτίριο του Ιδρύματος, ιστορικό διατηρητέο μνημείο του 17ου αι., προσφέρει τον ιδεώδη χώρο για την παρουσίαση των συλλογών του ενώ παράλληλα η λειτουργία του Μουσείου συμβάλλει στην προστασία του μνημείου. Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου (μόνιμη έκθεση) εκτείνονται σε πέντε (5) αίθουσες και περιλαμβάνουν κυρίως αντικείμενα της παραδοσιακής χειροτεχνίας και λαϊκής τέχνης. Στις αίθουσές του παρουσιάζονται οι συλλογές του από υφαντά, κεντήματα, δαντέλες, κεραμικά, καλάθια, καθώς και τα παραδοσιακά επαγγέλματα του χαλκουργού, του σαμαροποιού, του πεταλωτή κ.ά. Στην πίσω και την κεντρική αυλή σώζονται μέχρι σήμερα το περιβόλι με τις νεραντζιές, το πηγάδι και η στέρνα με την πέτρινη σκάφη. |
|
Τα τζαμιά του Ρεθύμνου
Στο Ρέθυμνο σώζονται αρκετά τζαμιά με σπουδαιότερα τα παρακάτω:
α) Βελή Πασά. Βρίσκεται στη συνοικία Μασταμπάς. Γύρω από το τζαμί υπήρχε "τεκές", τούρκικο δηλαδή μοναστήρι, από το οποίο διασώζονται 13 συνεχόμενα κελιά των μουσουλμάνων μοναχών (των γνωστών "δερβίσηδων").
β) Νεραντζές. Πριν γίνει τζαμί, ήταν η καθολική εκκλησία Santa Maria. Ξεχωρίζει ο μιναρές του που χτίστηκε το 1890 και εντυπωσιάζει τόσο για το ύψος του, όσο και για τη μεγαλοπρέπειά του.
γ) Καρά Μουσά Πασά. Στα χρόνια της βενετοκρατίας λειτουργούσε στο χώρο αυτό μονή, αφιερωμένη στο όνομα της Αγίας Βαρβάρας. Οι τούρκοι μετέτρεψαν το μοναστήρι σε τζαμί στο όνομα του Καρά Μουσά Πασά, που ήταν διοικητής των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων που κατέλαβαν το Ρέθυμνο.
δ) Μεγάλης Πόρτας.Το τζαμί χτίστηκε στα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας και είχε αφιερωθεί στη Βαλιδέ Σουλτάνα, μητέρα του Σουλτάνου που κατέκτησε την πόλη.
|
|
Ναός Αγίου Φραγκίσκου.
Είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του Ρεθύμνου. Η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου αποτελούσε το κύριο ναό Μονής του τάγματος των Φραγκισκανών.
Η αρχιτεκτονική του κτηρίου και η γλυπτή διακόσμ ηση παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Εκτός από το ναό σώζονται και δύο ερειπωμένα παρεκκλήσια ακριβώς ανατολικά του.Εντυπωσιακό είναι το θύρωμα της εισόδου με κιονόκρανα σύνθετου ρυθμού. Αυτή την εποχή γίνονται ανασκαφές και έχουν βρεθεί αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα με σπουδαιότερα τάφους Βενετών ευγενών. |
|
Ενετικό λιμάνι
Το «ενετικό λιμάνι» όπως ονομάζεται ακόμα και σήμερα από τους ντόπιους βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα της παλιάς πόλης. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι υπήρχε στη θέση αυτή ήδη από την Β΄ Βυζαντινή περίοδο.
Οι βενετοί ήδη από τον 14ο αιώνα προχώρησαν σε μια σειρά λιμενικών έργων που συνεχίστηκαν τους επόμενους αιώνες προκειμένου να το αναμορφώσουν και συγχρόνως να λύσουν το έντονο πρόβλημα προσάμμωσης του, το οποίο συνεχίζεται ως σήμερα.
|