 |
Μονή Αρκαδίου
Για τους Κρητικούς, αυτό το μοναστήρι είναι το ιερότερο σύμβολο του αγώνα τους για την ελευθερία. Το 1866, όταν κηρύχθηκε η Κρητική Επανάσταση, συγκεντρώθηκαν εδώ οι αρχηγοί των επαναστατών για να κατευθύνουν τον αγώνα. Ο αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων ζήτησε από τον ηγούμενο Γαβριήλ Μαρινάκη να διώξει την επιτροπή των επαναστατών, αλλιώς θα κατέστρεφε το μοναστήρι. Στην άρνησή του ηγούμενου, ο πασάς συγκέντρωσε 15.000 τούρκους με 30 κανόνια και στις 7 Νοεμβρίου 1866 ξεκίνησε κατά του Αρκαδίου. Μέσα στη μονή υπήρχαν 964 άτομα (259 ήταν πολεμιστές, καλόγεροι και χωρικοί και 705 ήταν γυναικόπαιδα). Ξημερώματα της 9ης Νοεμβρίου, ενώ οι τούρκοι γκρέμιζαν την πύλη, οι υπερασπιστές της Μονής με την ενθάρρυνση κα ι την προτροπή του ηγούμενου Γαβριήλ, πήραν την ηρωική απόφαση της εκούσιας θυσίας: προτίμησαν να ανατινάξουν την πυριτιδαποθήκη και να τιναχθούν στον αέρα μαζί με τους εισβολείς, παρά να παραδοθούν στους Τούρκους.
Μετά την απελευθέρωση, το κατεστραμμένο κτίριο της Μονής ξαναχτίστηκε σύμφωνα με το αρχικό του σχέδιο. Το μοναστήρι είχε χτιστεί τον 14ο αιώνα και έχει σχήμα φρουρίου με ογκώδεις εξωτερικούς τοίχους. Από τα χτίσματα της Μονής το σημαντικότερο είναι η Εκκλησία της, αφιερωμένη στον Αγιο Κωνσταντίνο και στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, με θαυμάσια πύλη αναγεννησιακού ρυθμού. (Η εκκλησία ολοκληρώθηκε το 1587 και σήμερα είναι πολύ καλά διατηρημένη).Μέσα στον περίβολο του μοναστηριού υπάρχει μικρό μουσείο με λίγες βυζαντινές εικόνες, άμφια, φωτογραφίες και άλλα, καθώς και οστεοφυλάκιο των νεκρών του Ολοκαυτώματος του 1866.
|
 |
Παραλία του Φοίνικα (Λίμνη του Πρέβελη)
Στις εκβολές του Μέγα Ποταμ ού, εκεί που καταλήγει το περίφημο Κουρταλιώτικο φαράγγι σχηματίζεται η περίφημη λίμνη του Πρέβελη ή παραλία του Φοίνικα. Η παραλία του Πρέβελη είναι μία από τις πιο όμορφες του νησιού. Ο επισκέπτης της παραλίας του Πρέβελη θα θαυμάσει ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο, που το χαρακτηρίζει ο ποταμός που καταλήγει στη θάλασσα και οι δεκάδες φοίνικες που το περιβάλλουν. Αξίζει μια βόλτα μέσα στον ποταμό αφού υπάρχουν πανέμορφα σημεία με μικρούς καταρράκτες και πλούσια βλάστηση. Πλήθος τηλεοπτικών διαφημίσεων έχουν γυριστεί στήν Λίμνη του Πρέβελη. |
 |
Μονή Πρέβελη
Η Μονή του Πρέβελη βρίσκεται σε απόσταση 37 km νότια του Ρεθύμνου, σε μια πανέμορφη φυσική τοποθεσία στις δυτικές πλαγιές του Μεγάλου Ποταμού (Κουρταλιώτικου φαραγγιού) και του φοινικόδασους της περιοχής. Η Πίσω Μονή του Θεολόγου λειτουργεί κανονικά ως ανδρικό μοναστήρι και είναι επισκέψιμη. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 170m και έχει ανεπανάληπτη θέα στη θάλασσα. Στο κέντρο υπάρχει ο δίκλιτος ναός της μονής με το υπέροχο τέμπλο, αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου Πολλά από τα ιερά κειμήλια (ιερά σκεύη, άμφια, Ευαγγέλια) και εικόνες εκτίθενται σε ένα καλαίσθητο μουσείο. Σώζεται μεγάλος αριθμός εικόνων (16ος–20ος αιώνας) από την Πίσω Μονή, την Κάτω Μονή και τα διάφορα εξωκκλήσια του μοναστηριού. Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Κρήτης ήταν κι ο Μελχισεδέκ Τσουδερός (1803-1823), ηγούμενος της Μονής. Ο Μελχισεδέκ μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και οργάνωσε πρώτος την επανάσταση του 1821 στην Κρήτη. Έπαιρνε κι ο ίδιος μέρος στις μάχες, αλλά σκοτώθηκε ηρωικά το 1823. Κατά τη Γερμανική κατοχή, με τεράστιο κίνδυνο των μοναχών, στη μονή βρήκαν φιλοξενία σύμμαχοι που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης. Μάλιστα, κοντά στο Perth της Αυστραλίας υπάρχει τουριστικό χωριό και μοναστήρι με το όνομα Πρέβελη (Prevelly), αφιερωμένο από τον επιζήσαντα και εσαεί ευγνώμονα βετεράνο Αυστραλό στρατιώτη Geoffrey Edwards. Επίσης, η Πρέβελη είναι γνωστή για τον Τίμιο Σταυρό που βρίσκεται στο ναό της, αφιέρωμα του Ηγουμένου Ευφραίμ Πρέβελη, ο οποίος θεωρείται θαυματουργός. Ο Σταυρός φέρει κομμάτι Τιμίου Ξύλου στη βάση του και προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη. Σύμφω να με την παράδοση, κατά τη μάχη στις Αμουργέλες Ηρακλείου (1823), ο Σταυρός έπεσε στα χέρια των Τούρκων, οι οποίοι τον πούλησαν σε Γενοβέζους πειρατές. Όταν το Νοέμβριο του ίδιου έτους παρέπλεαν κοντά στη Λίμνη το πλοίο σταμάτησε απότομα παρά τον ούριο άνεμο. Για τρεις μέρες, το πλοίο δεν μπορούσε να συνεχίσει την πορεία του, παρά μόνον όταν παρέδωσαν το Σταυρό στους μοναχούς. Επίσης, όταν οι Ναζί αιχμαλώτισαν τους μοναχούς το 1941, άρπαξαν και το σταυρό. Ωστόσο, τον επέστρεψαν την παραμονή της εορτής του, όταν το αεροπλάνο που είχε φυλαχθεί δε μπόρεσε να απογειωθεί για την Γερμανία. Μόλις οι Γερμανοί παρέδωσαν τον Τίμιο Σταυρό στην αστυνομική διεύθυνση των Χανίων, το αεροπλάνο πέταξε.
|
 |
Αγία Γαλήνη
Το θέρετρο της Αγίας Γαλήνης βρίσκεται σε απόσταση 58 χιλ. νότια του Ρεθύμνου. Εκτός από την πληθώρα των τουριστικών υποδομών διαθέτει και δύο θαυμάσιες, πεντακάθαρες παραλίες που σχηματίζονται μέσα στα επιμέρους γραφικά λιμανάκια της περιοχής. Η παραλία της Αγίας Γαλήνης είναι πλήρως οργανωμένη και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να την απολαύσουν μέσα από κάποιες δραστηριότητες όπως θαλάσσια σπορ και κατάδυση. Η παραλία δεν συνιστάται σε όσους επιθυμούν ησυχία αφού το καλοκαίρι η παραλία είναι συνεχώς κατακλυσμένη από κόσμο. Η Αγία Γαλήνη, είναι ένας προορισμός που ενδείκνυται για όσους θέλουν να περάσουν ένα διήμερο κοντά στη θάλασσα, απολαμβάνοντας ταυτοχρόνως την νυχτερινή ζωή και το καλό φαγητό στα εστιατόρια του χωριού.
|
 |
Δαμνόνι - Αμμούδι
Το Δαμνόνι και το Αμμούδι είναι δύο παραλίες οι οποίες είναι η μια δίπλα στην άλλη στην νότια πλευρά της Κρήτης. Ο χρόνος που χρειάζεται για να πάει κάποιος στις παραλίες αυτές με το αυτοκίνητο είναι περίπου 30 λεπτά. Το Δαμνόνι είναι πιο μεγάλη παραλία σε μέγεθος και είναι πιο οργανωμένη από το Αμμούδι. Κοντά στην παραλία υπάρχουν ταβέρνες και ξενοδοχεία που φιλοξενούν εκατοντάδες τουρίστες το καλοκαίρι. Το Αμμούδι είναι πιο μικρό και γραφικό και γι αυτό είναι συνεχώς γεμάτο με κόσμο. Επίσης προσφέρεται και για γυμνισμό αφού θεωρείται πλέον γνωστή στους γυμνιστές του νησιού αλλά και τους επισκέπτες. Και οι δύο παραλίες είναι από ψιλό βότσαλο και είναι γνωστές για τα καθαρά και παγωμένα νερά τους. |
 |
Μπαλί
Το Μπαλί είναι ένα χωριό που βρίσκεται περίπου 35 λεπτά από το Ρέθυμνο, από τον εθνικό δρόμο Ρεθύμνου-Ηρακλείου. Είναι ένα τουριστικό θέρετρο και η παραλία του είναι πάντα γεμάτη από κόσμο το καλοκαίρι. Είναι καλά οργανωμένη με εστιατόρια, cafe - bars και ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες και ομπρέλες σε όλο της το μήκος. Η παραλία είναι μέσα στο χωριό και είναι απ ό καφέ ψιλή άμμο αλλά σε μερικά σημεία της παραλίας υπάρχουν πέτρες. Επίσης υπάρχουν κάποια θαλάσσια σπορ για την διασκέδαση των επισκεπτών.
|
 |
Πλακιάς
ΟΠλακιάς είναι ένα παραθαλάσσιο τουριστικό χωριό, στα νότια του νομού, με μικρά ξενοδοχεία και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στον Πλακιά φτάνετε από τα Λευκόγεια, ακολουθώντας το μικρό ασφαλτοστρωμένο δρόμο, στην έξοδο του χωριού. Η παραλία είναι αμμώδης και αρκετά όμορφη, αρκεί να μη φυσάει νοτιάς γιατί τότε δεν θα μπορείτε ούτε καν να σταθείτε εκεί! Κοντά στον Πλακιά είναι και το πανέμορφο φαράγγι του Κοτσυφού που χαρακτηρίζεται για την άγρια φυσική του ομορφιά κυρίως στην είσοδο του ερχόμενοι από το Ρέθυμνο.
|
 |
Τριόπετρα
Η παραλία της Τριόπετρας είναι κοντά στα Ακούμια και η διαδρομή από το Ρέθυμνο είναι περίπου 40 λεπτά. Το όνομα της παραλίας πάρθηκε από τις τρεις πέτρες που βγαίνουν από τη θάλασσα μπροστά από την παραλία. Όπως και η παραλία Ακούμια, έτσι και αυτή, φιλοξενεί περισσότερο ντόπιους παρά τουρίστες. Είναι μια όμορφη παράλια με ομπρέλες και ξαπλώστρες και εστιατόριο για φαγητό. Επίσης η παραλία αυτή είναι γνωστή για το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα όπου αξίζει να περιμένει κανείς να το δεί.
|
 |
Άγιος Παύλος
Αυτή η παραλία θεωρείται από τις πιο όμορφες της νότιας ακτής του νομού και το θετικό είναι ότι σπάνια είναι γεμάτη με κόσμο. Έτσι είναι ιδανική για ηρεμία και απόδραση από την πίεση της καθημερινότητας. Κοντά στην παραλία μπορεί κάποιος να βρει ενοικιαζόμενα δωμάτια και να μείνει μερικές μέρες. Επίσης υπάρχει εστιατόριο και η παραλία έχει μερικές ομπρέλες και ξαπλώστρες για ενοικίαση. Η παραλία είναι με πολύ ψιλό βότσαλο και χαρακτηρίζεται από τα κρυστάλλινα νερά της.
|
 |
Ανώγεια
Το φημισμένο χωριό Ανώγεια βρίσκεται στις βόρειες προσβάσεις του Ψηλορείτη και απλώνεται στο διάσελο ανάμεσα σε δυο λόφους. Τα Ανώγεια σήμερα είναι μεγάλο κεφαλοχώρι με ιστορία και ξεχωριστό χαρακτήρα, φιλόξενους ανθρώπους και εξαιρετική κουζίνα, τυροκομικά προϊόντα που παράγονται στα "μιτάτα" της περιοχής, και αγνά και νόστιμα γλυκά. Αυτό βέβαια που θα απολαύσετε περισσότερο είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που ζούν εδώ... Οι Ανωγειανοί είναι ένας λαός με κλειστή κοινωνική δομή, χάρη στην οποία διατηρήθηκαν, σχεδόν αναλλοίωτα, τα ιδιαίτερα ανθρωπολογικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους. Μιλάνε ιδιόμορφα την κρητική διάλεκτο και χρησιμοποιούν αρκετές αρχαιοεληνικές λέξεις. (Μερικοί όρκοι τους γίνονται ακόμα στο όνομα του Δία!). Εδώ γεννήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές της Ελλάδας, ο Νίκος Ξυλούρης, όπως και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και ο Ψαραντώνης. Εκτός από το όμορφο οροπέδιο της Νίδας, η περιοχή γύρω από τα Ανώγεια έχει κι άλλα αξιοθέατα να επισκεφθείτε, όπως την αρχαία Ζώμινθο, το Ιδαίον Αντρο, το αστεροσκοπείο στην κορυφή Σκοίνακα.
|
 |
Σπήλι
Το Σπήλι είναι ένα γραφικό κεφαλοχώρι που βρίσκεται 30 χλμ νότια του Ρεθύμνου, στους πρόποδες μικρού βουνού, προέκταση του γνωστού βουνού Κέδρου. Το όνομα του χωριού μάλλον οφείλεται στη "σπηλαιώδη" θέα που βλέπει κανείς από εκεί. Αξίζει να περπατήσετε στα ανηφορικά καλντερίμια της πάνω γειτονιάς, εκεί που διατηρούνται και κατοικούνται ακόμα τα αρχοντικά πέτρινα σπίτια του χωριού. Σ' ένα απ' αυτά τα αρχοντικά γεννήθηκε ο Θανάσης Σκορδαλός, ένας από τους μεγαλύτερους λυράρηδες και δάσκαλος της κρητικής μουσικής. Ξαποστάστε για λίγο στη μικρή πλατεία του χωριού, με τις 17 μαρμάρινες κεφαλές λιονταριών, απ' όπου αναβλύζει πάντα δροσερό νερό.
|