Σύλλογος

 

krhtikosA235235
 

Καλωσορίζουμε κάθε φίλο και συντοπίτη στο δικτυακό τόπο του Συλλόγου μας.

Όραμα μας είναι πρώτα η νέα γενιά να αγκαλιάσει με συμμετοχή και προτάσεις το αύριο κάθε Κρητικού Συλλόγου,σφραγίζοντας την «εγγύηση» ότι εμείς οι Κρήτες ιστορικά γνωρίζουμε και μπορούμε να αντιστεκόμαστε στους δύσκολους καιρούς που σήμερα η Κοινωνία μας βιώνει.

 

  •  
    3.jpg

A+ A A-

Τουριστικός Οδηγός

Πόλη Αγίου Νικολάου

Ο νομός Λασιθίου καταλαμβάνει το ανατολικότερο άκρο της μεγαλονήσου και προσφέρει όλα τα εχέγγυα στον επισκέπτη για ευχάριστες διακοπές. Διαθέτει σημαντικές εκτεταμένες παραλίες και πολλά μαγευτικά τοπία, μέσα στα οποία συναντάμε γραφικά παραδοσιακά χωριά αλλά και ιστορικές πανέμορφες γεμάτες αξιοθέατα κωμοπόλεις, όπως η Ιεράπετρα, η Σητεία, η Νεάπολη, η Ελούντα, με αξιόλογη τουριστική υποδομή και πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.

Πόλη του Άγιου Νικόλαου

Ο Άγιος Νικόλαος, πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, είναι ένα γραφικό, δημοφιλές θέρετρο στον κόλπο Μιραμπέλλου. Ο χώρος του λιμανιού είναι γεμάτος δραστηριότητα καθώς εστιατόρια και καφετέριες δημιουργούν μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Η πόλη παρόλα αυτά έχει διατηρήσει το παραδοσιακό της χρώμα. H Λίμνη είναι το ομορφότερο στολίδι της πόλης. Οι θρύλοι φέρουν την Αθηνά και την Άρτεμη να λούζονται στα νερά της. Ενώνεται με τη θάλασσα με ένα στενό κανάλι, ενώ ο φυσικός περίγυρος από κόκκινα βράχια και δέντρα την κάνει μαγνήτη για τους επισκέπτες. Στο μικρό θεατράκι της Λίμνης ντόπιοι και επισκέπτες της πόλης απολαμβάνουν ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Μπορείτε εύκολα να φτάσετε στον Άγιο Νικόλαο σε μια περίπου ώρα από το Ηράκλειο απ' όπου απέχει 75 χιλιόμετρα, σε 1.5 περίπου ώρα από τη Σητεία απ' όπου απέχει 70 χιλιόμετρα και σε 45 περίπου λεπτά από την Ιεράπετρα απ' όπου απέχει 36 χιλιόμετρα.

Η ιστορία του Αγίου Νικολάου ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια όταν ήταν το λιμάνι της Λατώ, μιας δυνατής πόλης κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής Περιόδου. Το λιμάνι χρησιμοποιούταν ακόμα κατά τη διάρκεια των Ρωμαϊκών Χρόνων και της Πρώτης Βυζαντινής Περιόδου, παρόλο που η σημασία του είχε υποβαθμιστεί αρκετά. Μετά απ' αυτό, εξαφανίστηκε από την ιστορία για να ξαναεμφανιστεί το 1206. Τότε οι Γενοβέζοι έχτισαν το κάστρο του Μιραμπέλλου και έδωσαν το όνομά του στην πόλη και τον κόλπο. Ένας σεισμός κατέστρεψε το κάστρο και δεν έμεινε ίχνος από τα ερείπιά του. Το 16ο αιώνα οι Βενετοί έδωσαν στην πόλη το σημερινό της όνομα, που το πήραν από το Παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στη χερσόνησο του Λιμένα.. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η πόλη ήταν ακατοίκητη και κατοικήθηκε ξανά μόνο μετά το 1870, κυρίως από άτομα που ξέφυγαν από την καταδίωξη των Τούρκων.
ΛΑΤΩ
Από τις πιο γνωστές και καλύτερα διατηρημένες αρχαίες ελληνικές πόλεις της Κρήτης. Κτίστηκε από τους Δωριείς τον 7ου αιώνα π.Χ. Ήκμασε από τον 4ο ως τον 2ο αιώνα π.Χ., και ήταν από τις πλέον ισχυρές πόλεις της Κρήτης. Απέχει 3 χλμ. από την Κριτσά και είναι κτισμένη σ' ένα οχυρό διάσελο με μοναδική θέα του κόλπου του Μιραμπέλο. Έλαβε το όνομά της από την θεά Λητώ (δωρ. Λατώ) μητέρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης. Είχε δικό της κράτος, νόμισμα, δικό της ημερολόγιο, και επίνειό της ήταν η Καμάρα, ο σημερινός Άγιος Νικόλαος. Θεωρείται η γενέτειρα του Νέαρχου, του μεγάλου ναυάρχου και εξερευνητή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Εκκλησία Αγίου Νικολάου
Στα βόρεια της πόλης, στην κορυφή μικρής χερσονήσου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χαρακτηριστικό δείγμα πρωτοβυζαντινής αρχιτεκτονικής, από την οποία πήρε το όνομά της η πόλη του Αγίου Νικολάου. Χτίστηκε τον 7ο - 9ο αιώνα κατά την περίοδο της εικονομαχίας. Στο ναό σώζονται σποραδικά λείψανα από τις αρχικές τοιχογραφίες με ανεικονικά θέματα, ενώ σε άλλα σημεία σώζονται τοιχογραφίες από νεώτερα στρώματα ζωγραφικής των αρχών του 14ου αιώνα.

 

                            

® www.kritesad.gr | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων wwww.wehitch.gr